Weetjes uit de bakkerij

Het broodverbruik per persoon per jaar ligt in Nederland op dit moment op 49 kilogram*. Dit omvat al het brood dat zowel thuis als buitenshuis gegeten wordt. Omgerekend is dat zo’n 133 gram brood per dag. Eén sneetje brood is 35 gram, dus gemiddeld eten we per dag ongeveer 4 sneetjes brood per persoon. Volkoren is met 38% de meest gegeten broodsoort. Gevolgd door meergranenbrood en tarwebrood (bruinbrood). 

Na de Tweede Wereldoorlog lag het broodverbruik nog ver boven de 80 kilo! Deze daling is voor een deel te verklaren door het grote aanbod aan levensmiddelen. De keuze voor de consument is enorm groot geworden.

Hoe oud de voorloper is van het gerezen brood, is niet precies bekend. De préhistorische mens kauwde op zaden en granen. Later ontdekte men dat je in plaats van tussen je kiezen de granen ook kon malen tussen stenen. Met water werd er een papje van gemaakt. Dit papje werd in de zon gedroogd op een hete steen. Daarna ontdekte men dat je het papje ook bij het vuur kon bakken tot een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. Luchtig brood werd ontdekt in het oude Egypte. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd. Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

De korst van de boterham is even gezond als de binnenkant (de kruim). De binnen- en buitenkant van het brood zijn tenslotte uit één en hetzelfde deeg gemaakt. Ook tijdens het bakken in de oven gaan geen voedingsstoffen uit de korst verloren.

De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten! 

Een ander belangrijk ingredient is tijd. Deeg heeft tijd nodig om goed te rijpen en te rusten. Op die manier komen de aroma’s die van nature in graan zitten optimaal tot ontwikkeling en kunnen wij een heerlijk brood voor u maken.

Spelt is nauw verwant aan tarwe. Alleen kennen de gluten een iets andere samenstelling, waardoor speltbrood voor sommige mensen beter verteerbaar lijkt. Speltbrood heeft een heerlijk aroma en een volle, nootachtige smaak.🍞

DAG aanbiedingen

Elke dag heeft Bakker van Roon een speciale dag aanbieding. Deze aanbiedingen zijn alleen in de winkel te koop.

NIEUWS

Bakker Jaap en Bakker van Roon bundelen hun krachten en brengen uw brood contactloos aan huis.

De bakkers bezorgen van maandag t/m zaterdag in de ochtend gratis vanaf 2 hele broden.

De chauffeur belt aan, hangt de bestelling aan de deur, dit om uw contactloosbrood te bezorgen.

Lees meer op …

contactloosbrood.nl